Fish Festival at the Lake Balaton in Hungary / Halfesztivál a Balatonnál

I love to spend the Autumn in Hungary because then there are a lot of culinary/gastronomic events.
The Fish festival in Siofok was at this weekend. We just hopped on the train from Budapest and it took 1 hour to get there. The festival took place on the main Square, there were a lot of wooden houses where we could buy traditional fish dishes.
Szeretem Magyarországon tölteni az őszt, mert ilyenkor sok kulináris / gasztronómiai esemény van.
A Halfesztivál Siófokon volt ezen a hétvégén. Mi csak felszálltunk a vonatra Budapesten és 1 óra alatt ott is voltunk. A fesztivál a főtéren zajlott, sok faház volt felállítva, ahol a hagyományos halételeket ki lehetett próbálni.
Halfesztivál_17

Halfesztivál_44

Halfesztivál_48

Halfesztivál_74

The Hungarian Fisherman’s soup is a spicy paprika-based soup with carp or other river fish. It is prepared in kettles in open fire, you add onion, vegetables, (in Baja they add thick-cut soup pasta), paprika powder, salt, pepper and fish roe. You eat it with a lot of bread.
A magyar Halászlé egy fűszeres, paprika alapú leves, ponttyal vagy más folyami hallal. A hozzávalókat nyílt tűzön bográcsban főzik, egyszerre teszik bele a hagymát és zöldségeket, (Baján még gyufatésztát is adnak hozzá), paprikát, só, bors és a halbelsőséget. Egy csomó kenyérrel lehet enni.

Another traditional Fish dish at the festival was the Carp paprikas with Túrós csusza. The Túrós csusza is a savoury noodle dish made with quark, crispy bacon, sour cream. The Carp paprikash is made of course with spicy paprika powder. You serve them together, it is an interesting combination.
A fesztiválon sok másik hagyományos halétel is volt például a Harcsapaprikás Túrós csuszával. A Túrós csusza egy sós tésztatúróval, ropogós szalonnával, tejföllel. A Harcsapaprikás természetesen fűszeres, paprikával készül. Együtt szolgálják fel őket, ez egy érdekes ételkombináció.

The Fried Hake was also delicious here, it is served with chips/bread. A sült hekk is nagyon ízletes volt, krumplival / kenyérrel szolgálják fel.

The Fish rind is the skin of the fish fried in fat. It was very much beloved by the visitors, there were long lines to get a small portion of it with some Tartar sauce with dill. A Haltepertő a hal bőre olajban sütve. Nagyon kedvelt volt, a látogatók hosszú sorokban álltak, hogy egy kis tálnyit kapros tartár szósszal kapjanak.

The Strudel is a traditional Hungarian (and Austrian) dessert, it is a layered pastry filled with apple, quark cheese, sour cherry, cabbage or poppy seed. A rétes egy hagyományos magyar (és osztrák) desszert, gyúrt tésztából készül, amelyet almával, túróval, meggyel, káposztával vagy mákkal töltenek meg.

Another sweet dishes were the Kürtös kalács and the pancake. A többi édesség a Kürtös kalács és a palacsinta volt. 

Not to mention the different types of wines that had also many little houses where we could taste them. És akkor még nem is beszéltem a különféle borokról, amelyeket a sok kis házban meg lehetett kóstolni.

The Balaton now in Autumn is not that popular, there wasn’t anyone in the water, because it was too cold. But to watch the sailing boats, and the swans and ducks was a relaxing pastime.
A Balaton ilyenkor ősszel nem olyan népszerű, a vízben senki sem volt már, mert túl hideg volt. De a vitorláshajókat, a hattyúkat és a kacsákat nézni olyan pihentető volt.

 And there are some sights to see in Siófok. És van néhány látnivaló is Siófokon.

Vicky

I’m glad you’re here! I hope you liked and interested in this post. If so, I will be very pleased when you click Like and share the entry with friends! This is important to me because it shows that it is worth to write further. Thank you 🙂
Örülök, hogy itt vagytok! Remélem tetszett és érdekelt ez a bejegyzés. Ha igen, nagyon örülnék, ha rákattintanátok a Like-ra és megosztanátok az írást barátaitokkal! Ez fontos számomra, mert azt mutatja, hogy érdemes tovább írnom. Köszönöm 🙂

You can follow me and like my Facebook page here / Követhettek Facebook-on itt: https://www.facebook.com/memoriesofatraveladdictchick/

You can see my instagram Photos here / Itt láthatjátok az instagram fotóimat: https://www.instagram.com/victoria_lengei/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.