The Jemaa el Fna Square and the souk in Marrakesh / A Jemaa el Fna tér és a souk (piac) Marakeshben

Have you been to the Jemaa el Fna square in Marrakesh? It is where snake charmers try to pull you to their stand to get some money for taking photos of cobras. It is where you can meet a local „dentist” who presents the teeth he pulled out without anasthesia of his clients. It is where you can try cooked sheep brains. It is where the souk, the labyrinth of the Old Town with the thousands of shops, starts.
Voltatok már a marrakeshi Jemaa el Fna téren? Ez az a hely, ahol kígyóbűvölők húznak a standjukhoz, hogy pénzt kapjanak Tőletek egy kobra lefényképezéséért. Ez az a hely, ahol találkozhattok egy helyi „fogorvossal”, aki megmutatja a fogakat, akiket érzéstelenítés nélkül húzott ki a klienseiből. Ez az a hely, ahol főtt birkaagyat próbálhattok ki. Itt kezdődik a souk, az óváros labirintusa a több ezer boltjával.
We went there TWICE in one day while being on a Roadtrip in Morocco, you could read about it here. While the others of the group went to the Ourika valley we had free time, we took the bus from our hotel and went in the morning to the Jemaa el Fna Square.
This was one of the best days during this trip. The square is not that busy in the mornings but we could see some henna painters, snake charmers, fruit juice sellers, the above mentioned ‘dentist’…etc.
Egy nap alatt kétszer is elmentünk ide miközben egy körutazáson vettünk rész Marokkóban, itt olvashattok róla. Míg a csoport többi tagja elment az Ourika-völgybe , nekünk szabadidőnk volt, és elmentünk reggel busszal a hotelünktől a Jemaa el Fna térre.
Ez volt az egyik legjobb napunk az utazás alatt. A tér nem olyan nyüzsgő reggelente, de azért láttunk néhány henna festőt, kígyóbűvölőket, gyümölcslé árusokat, a fent említett ‘fogorvost’… stb.

We went after crossing the square to the souk to buy some souvenirs. But Jesus Christ what shops are there, carpets, jewellery, clothes, ceramics, spices, decorations of copper…amazing stuff.
Ezután keresztülmentünk a téren a soukhoz (piac), hogy vásároljunk ajándékokat. De Atyám, miket árulnak az üzletek ott, szőnyegeket, ékszereket, ruhákat, kerámiát, fűszereket, réz dekorációkat … csodálatos dolgokat.

 

We weren’t lost that much and that long and we could find our way back to the Square to have a tea from one of the terraces and to try the pastilla (meat pie of piggeons with cinnamon sprinkle on top – it was awful) and tajine (meat and vegetables cooked in a special pottery).
Nem voltunk annyira és olyan sok ideig elveszve és visszaértünk a térre, hogy igyunk egy teát az egyik teraszon és kipróbáljuk a pasztillát (a galambhúsból készült húspogácsa fahéjjal megszórva a tetején – borzalmas volt) és tajine-t (kerámiában főtt hús és zöldség).

 

In the afternoon after the others had come back thom the Ourika valley we went again – now with the group – to the Square and to the souk. The guide was running through the souk with us… But on our way back we could see the Jemaa el Fna Square in the evening with the food stalls. Here you can find everything! Sheep heads and sheep brains and huge tongues of – I guess – sheep too, Tajines, soups, fruit juices and snails (they were really popular, there were about 5-6 stalls).
Délután, miután a többiek visszajöttek a Ourika-völgyből, most már a csoporttal együtt, ismét elmentünk a térre és a soukhoz. Az idegenvezető keresztülfutott velünk a souk-on…
Visszafelé viszont láthattuk milyen a Jemaa el Fna tér este az éttermekkel. Itt mindent lehet kapni! Birkafejet, birkaagyat és óriási birkanyelvet, tajint, leveseket, gyümölcsleveket és csigát (nagyon népszerűek voltak, kb. 5-6 stand volt).

 

I wish we could have stayed longer to see what the life is like in the evening, it was just getting dark when we headed back to our hotel, but we didn’t have the energy to take the bus and for the 3rd tme in one day go back to the Square.
Based on our experience it is possible to visit the souk and the Jemma el Fna Square by yourselves alone. I read about the souk that ’you might be lost and it would be scary’, ’the locals would want to get money for leading you out’ …etc. Here not, keep an eye on your valuables, don’t let the others screw with you, drive a hard bargain and if you want to buy something pretend you don’t care and don’t be afraid to try some of the special dishes here (na ok with that be careful, the eg. cooked or whatever done sheep brains lyeing on the table in the heat without a freezer might not be a jolly good idea to try and get some memories with samonella).
Bárcsak tovább tudtunk volna maradni, hogy megnézzük, milyen az élet igaziból este, még csak sötétedett, amikor visszaindultunk a szállodánkba, de nem volt energiánk harmadszorra ugyanazon a napon visszamenni a térre busszal.
Tapasztalatunk alapján egyedül is lehet eljutni a souk-hoz és a Jemma el Fna térre. Olvastam a souk-ról, hogy “elveszhettek és félelmetes lehet”, ” ha elvesztek a helyiek csak pénzért hajlandók segíteni megtalálni a kivezető utat” … stb. Itt nem, egyszerűen figyeljetek az értéktárgyaitokra, ne hagyjátok, hogy átverjenek és alkudjatok keményen, ha vásárolni akartok valamit, tegyetek úgy mintha nem érdekelne, és ne féljetek kipróbálni különleges ételeket (na ok azért legyetek óvatosak, pl. a főtt vagy mittudomén milyen módon elkészített birkaaggyal, ami az asztalon fekszik a hőségben hűtés nélkül…hát nem tudom, azt talán nem jó ötlet kipróbálni és elkapni egy kis salmonellát).

Vicky

I’m glad you’re here! I hope you liked and interested in this post. If so, I will be very pleased when you click Like and share the entry with friends! This is important to me because it shows that it is worth to write further. Thank you 🙂
Örülök, hogy itt vagytok! Remélem tetszett és érdekelt ez a bejegyzés. Ha igen, nagyon örülnék, ha rákattintanátok a Like-ra és megosztanátok az írást barátaitokkal! Ez fontos számomra, mert azt mutatja, hogy érdemes tovább írnom. Köszönöm 🙂

You can follow me and like my Facebook page here / Követhettek Facebook-on itt: https://www.facebook.com/memoriesofatraveladdictchick/

You can see my instagram Photos here / Itt láthatjátok az instagram fotóimat: https://www.instagram.com/victoria_lengei/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.