Let’s climb up to the Pyramid of Coba in Mexico / Másszunk fel a Coba piramisra Mexikóban

When I was on holiday in Mexico 1,5 years ago I went on an excursion to the Ruins of Coba. I stayed in the Playa del Carmen, from there it takes 1,5 hours to get to Coba, the distance is about 110 km. I visited during this excursion Coba together with Tulum, because I didn’t spend there too much time and I wanted to see both these tempels. It is an easy trip from the Riviera Maya, it doesn’t matter whether you rent a car, take a collectivo or join a group.
Amikor Mexikóban nyaraltam 1,5 éve, elmentem kirándulni Coba romjaihoz. Playa del Carmenben laktam, onnan 1,5 óra alatt eljuthattok Cobába, a távolság körülbelül 110 km. Sajnos nem volt sok időm ebben az országban, de mindenképp látni akartam Coba és Tulum romjait is, ezért egybe kötöttem a kettőt és ezalatt a kirándulás alatt mindkét helyre elmentem. Ez egy könnyű program a Riviera Maya-ról, nem számít, hogy bérelt autóval, busszal vagy szervezett program keretei közt egy csoporthoz csatlakozva mentek.
Nov 21_090_Coba

The Mayan City Coba is located on 2 lagoons, there are more than 50 white roads in the area starting from the Pyramid. The best way to discover them is by bike or you can rent a rickshaw at the entrance. I chose the bike and thank God it wasn’t that hot on that day thanks to shadow of the trees.
Coba maja városa 2 lagúnán helyezkedik el, a Piramistól kiindulva több mint 50 gyalogút van a területen. A legjobb módja, hogy felfedezzétek a romokat, ha kerékpárt béreltek vagy fogtok egy riksát a kijáratnál. Én a bicajt választottam és hála Istennek nem volt olyan nagy forróság az ott lévő fák árnyékának köszönhetően.

 

Coba had two ball game courts. And before you would think how bitching cool it is because they used to play the ancient version of soccer, I must disappoint you. It was a religious ritual, it was about the battle of the good against the bad and at the end the members of the team that won were sacrificed. The priests torn out their still beating hearts … Cool , isn’t it?
Coba két labdajáték pályával is rendelkezett. És még mielőtt azt gondolnátok ez milyen überf@sza, hogy a mai foci őskori változatát már játszották  itt, ki kell ábrándítsalak Titeket. Ez egy vallási rituálé volt, a jó és rossz harcáról szólt, a nyertes csapat tagjait a játék végeztével feláldozták. A papok kivágták a még dobogó szívüket. … Klassz, mi?

 

There can be found many small tempels and ruins in the middle of the jungle.
Itt a dzsungel közepén található több kis templom és rom is.

 

But the main attraction is the Nohoch Mul pyramid, 120 steps lead up to the top of it. It is the tallest temple pyramid on the Yucatan Peninsula, 42 meters tall. Even biggen than Chichen Itza. The temple is dedicated to the descending God.
It was a challenge to climb up, because the steps are high and the Pyramid is steep. I was crawling up becasue I didn’t feel safe to do it in any other way. On the top the view is amazing, you can see the whole jungle. And going down is even crazier, only slowly can you do it so that you sit down and you crawl down again.
Not as difficult as I thought but not everybody can go up and down. Think about it twice if you want to do it…
This was one of the many highlights of my holiday in Mexico. I just can recomend you to go there 😊
Ah yeah, and the human sacrifices were made usually here, on the top of the tempel… Just to feel the power of the place…
 Ám a fő attrakció a Nohoch Mul piramis, 120 lépcső vezet fel a tetejére. Ez a legmagasabb templom-piramis a Yucatán-félszigeten, 42 méter magas. Még Chichen Itza-nál is nagyobb. A templomot a lemenő nap Istenének szentelték.
Kihívás volt felmászni, mert a lépcsők magasak és a piramis rendkívül meredek. Szinte kúsztam felfelé, nem mertem felemelkedni, mert nem éreztem magam biztonságban. A tetején a kilátás elképesztő, láthatjátok az egész dzsungelt. És a lefelé jövetel még könyörtelenebb, csak lassan tudtok haladni, ülve a feneketeken kúszva tudtok lemenni.
OK, nem olyan nehéz, mint gondoltam, de nem mindenki tud fel- és lemenni. Kétszer is gondoljátok meg, hogy meg tudjátok-e csinálni, ha már ott álltok a piramis előtt …
De ez a Mexikóban töltött nyaralásom egyik csúcspontja volt. Csak ajánlhatom, hogy menjetek el oda megnézni 😊
Ja és az emberáldozatokat általában itt tartották, a templom tetején. Csak, hogy érezzétek a hely erejét….

You can read about Pyramids in general here / Itt olvashattok a piramisokról általában:

The Pyramids of Giza and the Legend of the Sphinx / A Gízai Piramisok és a Szfinx legendája

More blog posts about Mexico here / További blogbejegyzés itt Mexikóról:

The Devil is beating his Wife on Cozumel Island in Mexico / Veri az ördög a feleségét Cozumel szigetén Mexikóban

The Playa Paraiso (Paradise Beach) and Tulum Beach in Mexico / A Playa Paraiso & Tulum Beach Mexikóban

Vicky

I’m glad you’re here! I hope you liked and interested in this post. If so, I will be very pleased when you click Like and share the entry with friends! This is important to me because it shows that it is worth to write further. Thank you 🙂
Örülök, hogy itt vagytok! Remélem tetszett és érdekelt ez a bejegyzés. Ha igen, nagyon örülnék, ha rákattintanátok a Like-ra és megosztanátok az írást barátaitokkal! Ez fontos számomra, mert azt mutatja, hogy érdemes tovább írnom. Köszönöm 🙂

You can follow me and like my Facebook page here / Követhettek Facebook-on itt: https://www.facebook.com/memoriesofatraveladdictchick/

You can see my instagram Photos here / Itt láthatjátok az instagram fotóimat: https://www.instagram.com/victoria_lengei/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.