Mallorca: Tramuntana mountains – lookout points, typical Spanish villages, monasteries… / Mallorca: a Tramuntana hegység – kilátópontok, tipikus spanyol falvak, kolostorok …

I never thought Mallorca would be so exciting and beautiful. I spent a winter here in 2011, now I came back for the Summer. There is a lot to see, where should I begin?
The most important is Palma, the capital. It is a cosmopolitan city, you can find everything you need: museums, squares with small cafeterias, a lot of shops, the La Seu Cathedral, many beautiful buildings, a long promenade at the harbour, amusement possibilities…etc…and many more….
There are more than 200 beaches here, altogether more than 50 kilometers, they are mostly in the Eastern part of Mallorca.
One third of the island consists of the Tramuntana mountains (Serra de Tramuntana) in the West – Northwest. The highest point is the Puig Major
There is a lot to see in the Tramuntana area: Valldemossa, Deia, Soller, Port de Soller, Sa Calobra, Lluc, Andratx….
Soha nem gondoltam volna, hogy Mallorca ilyen izgalmas és gyönyörű lehet. 2011 telét itt töltöttem, most visszatértem erre a nyárra. Sok látnivaló van ezen a szigeten, hol is kezdjem?
A legfontosabb, amit meg kell néznetek az a főváros, Palma. Ez egy kozmopolita város, mindent megtalálhattok itt, amire szükségetek van: múzeumokat, tereket kis kávézókkal, üzleteket, a La Seu katedrálist, sok gyönyörű épületet, egy hosszú sétányt a kikötőben, számos szórakozási lehetőséget… stb. és még sok minden mást ….
Több mint 200 strand van a szigeten, összesen több mint 50 kilóméternyi, főleg Mallorca keleti részén vannak a homokos tengerpartok.
A sziget egyharmada a Tramuntana-hegységből áll (Serra de Tramuntana), ami Nyugat-Északnyugaton van. Ennek a legmagasabb pontja a Puig Major.
Amit meg lehet itt nézni a Tramuntana térségben azok a következők: Valldemossa, Deia, Soller, Port de Soller, Sa Calobra, Lluc, Andratx …..

Valldemossa is one of the most beautiful villages in Mallorca. I must agree. Here you can visit the Carthausian Monastery, inside you can find the Cella of Chopin and George Sand. The garden is really beautiful, it is a pleasure spending there some time, the view is also amazing.
Valldemossa Mallorca egyik legszebb faluja. Egyet kell értenem ezzel a kijelentéssel. Itt található egy kolostor, benne Frederic Chopin és George Sand szobájával. A kert gyönyöru, jó elidőzni benne, a kilátás pedig pazar.

And you can be lost in these small streets. / És ezeken a kis utcákon barangolva rengeg időt eltölthettek.

 

Deia is a small village, it takes from Valldemossa 30 minutes to get there. Before you reach Deia you can stop at the Son Marroig, a lookout point and a small museum. Honestly I expected more but the view from here over the Sa Foradada was worth the visit. /
Deia faluja Valldemossa-tól 30 percre van. Mielőtt elérnétek Deia-t, megállhattok a Son Marroig-nál, ami egy kilátó és egy kis múzeum egyben. Őszintén szólva többet vártam tőle, de érdemes meglátogatni a kilátásért a Sa Foradada-ra.

 

In Deia I must stop next time, now I didn’t find a parking place, but I remember from 7 years ago how nice it was there.
Deia-ban meg kell állnom legközelebb, most nem találtam parkolóhelyet, de 7 évvel ezelőttről emlékszem, milyen szép volt ott.

 

On the way to Sóller you can stop at Lluc Alcari, here don’t go down to the town because only a dead-end street will you find. Stop rather at a lookout point and take pictures of the village with the small bay and ships from above.
A Sóller felé vezető úton megállhattok Lluc Alcari-nál, pár kilátóhelyről képeket készíthettek a faluról, a kis öbölről és a hajókról.

 

La Granja is a museum, a mansion near Valldemossa. I preferred this to Son MArroig, the garden is huge and the house is richly decorated. I suggest you to go rather here.
A La Granja egy múzeum, egy birtok nem messze Valldemossa-tól. Nekem jobban tetszett, mint a Son Marroig, a kert hatalmas és a ház szépen van berendezve. Inkább azt ajánlanám, hogy ezt nézzétek meg.

 

I had visited Sóller earlier and some weeks ago again I went on an excursion to Sóller by the train-tram-ship. In Soller that is the most important sight to see, the centuries old wooden crafted train. The train goes from Palma via Bunyola to Sóller, it takes about an hour to get there. During the journey you can admire an amazing landscape, the Tramuntana mountains, the lemon and orange trees and the small villages.
Már korábban is voltam Sóller-ben, legutoljára néhány hete vettem részt egy kiránduláson vonattal-villamossal-hajóval. Itt Sóllerben a legfontosabb látnivaló a fából készült több száz éves vonat. A vonat Palma-ból Bunyolán át megy Sóller-be körülbelül egy óra alatt. Az utazás során gyönyörködhettek a tájban, a Tramuntana-hegységben, a citrom- és narancsfákban és a kis falvakban.

 

From Sóller to Port de Sóller 5 kilometers you can take the tram. It was the island’s first electric tram in the beginning of the 20th century.
Sóllertől Port de Sóller 5 kilométerre van, amit villamossal tettünk meg. Ez volt a sziget első villamosa a 20. század elején.

 

After that by ship we went to Sa Calobra. From the small bay you can go on foot to the Gorge where you can find a tiny beach.
Ezt követően hajóval mentünk Sa Calobra-ba. A kis öbölből gyalog mentünk a szurdokhoz, ahol egy apró strandon lehet sütkérezni.

 

The Monastery in Lluc is the most important pilgrimage site on Mallorca. Be prepared that the road there is a nightmare…
A Lluc-i kolostor a legfontosabb zarándokhely Mallorcán. Az kanyargos út egy rémálom odafele…

 

Near Bunyola you can find the Jardines de Alfabia (Alfabia Gardens). I visited it again, it is a pity that a storm in March destroyed the fountains and they are not renovated yet…(I don’t know how long it can take…) . I am lucky I could see them.
Bunyola közelében található a Jardines de Alfabia (Alfabia kertek). Újra elmentem, sajnálatos, hogy márciusban egy vihar tönkre tette a szökőkutakat, és még mindig nem újították fel … (nem tudom, mi tart ennyi ideig…). Szerencsés vagyok, hogy láttam ezeket a szökőkutakat.

 

You must stop in Fornalutx at least for half an hour because this village has a great atmosphere.
Fornalutx egy falu, ahol meg kell állnotok legalább egy fél órára mert nagyon hangulatos.

 

I saw some pictures taken in the evening in Port de Andratx, I want to see it then, it is beautifully illuminated. I saw it only at daylight 7 years ago, but I remember I had here an amazing lunch in one of the fish restaurants.
Láttam néhány képet Port de Andratx-ról, amelyek este keszültek. Mindenképp látni szeretném kivilágítva. Csak nappali fényben voltam ott 7 évvel ezelőtt es annyira emlékszem, hogy valahol az egyik halétteremben egy nagyon jót ebédtem.


ANd the best you can do to get to know the Tramuntana mountains is to go on a Jeep safari 🙂
És a legjobb, amit tehettek, ha a Tramuntana hegységet fel szeretnétek fedezni, ha elmentek egy Jeep safarira 🙂

Vicky

I’m glad you’re here! I hope you liked and interested in this post. If so, I will be very pleased when you click Like and share the entry with friends! This is important to me because it shows that it is worth to write further. Thank you 🙂
Örülök, hogy itt vagytok! Remélem tetszett és érdekelt ez a bejegyzés. Ha igen, nagyon örülnék, ha rákattintanátok a Like-ra és megosztanátok az írást barátaitokkal! Ez fontos számomra, mert azt mutatja, hogy érdemes tovább írnom. Köszönöm 🙂

You can follow me and like my Facebook page here / Követhettek Facebook-on itt: https://www.facebook.com/memoriesofatraveladdictchick/

You can see my instagram Photos here / Itt láthatjátok az instagram fotóimat: https://www.instagram.com/victoria_lengei/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.