Balinese cooking class with secret Balinese recipes / Balinéz főzőtafolyam és titkos Balinéz receptek

I love eating, I love to try traditional dishes when I visit a foreign country and I like going to cooking courses. I went on a cooking course in Sicily with my colleagues while I was living there, you can read about it here When in Sicily do as the Sicilians do and cook some Italian dishes I participated in a cooking course in Siem Reap, Cambodia and later in Bali with my mother. We were staying in Ubud, all the cooking courses are similar there:
Imádok enni, szeretem megkóstolni a hagyományos ételeket, ha külföldi országba megyek és szeretem a  főzőtanfolyamokat. Részt vettem egy főzőtanfolyamon Szicíliában a kollégáimmal, itt irtam róla Ha Szicíliában élsz, élj úgy, mint a sziciliaiak és főzz valami finom olasz ételt. Elmentem főzni Siem Reapban, Kambodzsában, és Balin anyukámmal. Ubudban szálltunk meg, ahol a főzőtanfolyamok hasonlóak voltak a mienkhez:
Okt 18_208

Okt 18_215

Okt 18_227

First we went to the local market, where we could buy exotic spices  and have some shoking experience with seeing some whole chicken and similar lying on the table just so, and no, not in the fridge… the smell was „awesome” too..
Először elmentünk a helyi piacra, ahol egzotikus fűszereket lehetett vásárolni, és „érdekes élményekben” volt részünk, amikor például egész csirkét és hasonlókat láttunk az asztalon heverni, csak úgy, nem hűtőbe téve … a szag odavágott néha.

 

After that we stopped at some rice fields and we got some explanation about the rice production (we could see the harvest) . Azután megálltunk egy rizsföldön és kaptunk némi magyarázatot a rizstermelésről (láttuk a betakarítást is).

 

After that we went to the house where the cooking took place. There were a lot of us so we formed 2 groups. First we had an origami class, where we could prepare our own offerings.
And we started to prepare the dishes, we chopped, stirred, boiled, fried, seasoned, added and tasted. And at the end we ate everything.
Here you can find some typical Balines dishes with recipes so you can prepare them at home. Enjoy! 🙂
Ezt követően elmentünk a házba, ahol a főzés volt. Sokan voltunk így 2 csoportra osztottak. Először egy origami órán vettünk részt, ahol elkészíthettük a saját felajánlásunkat.
Utána elkezdtük elkészíteni az ételeket, aprítottunk, kevertük, főztük, sütöttünk, fűszereztük, hozzáadtuk és kóstolgattunk. És végül mindent megettünk.
Itt van néhány recept ezekről az egzotikus Balinéz ételekről, így otthon is elkészíthetitek őket. Jó étvágyat! 🙂

 

 

The ingredients / A hozzávalók:

 

BASA GEDE – Basic sauce (2 portions)

It is used to Tofu curry, Steamed fish, fish skewer, sweet fried tempe, chicken mushroom

  • red hot chilli  – 2 pieces
  • aromatic ginger – ½ finger
  • tumeric – 1 finger
  • normal ginger – ½ finger
  • galangal – ½ finger
  • shallot – 5 pieces
  • garlic – 3 pieces
  • candlenut  – 4 pieces
  • koriander seed – ½ teaspoon
  • white pepper – ½ teaspoon
  • black pepper – ½ teaspoon
  • lemon grass – 1 piece
  • bay leaf – 1 sheets

BASA GEDE – alapszósz (2 adag) –

Curry-s Tofuhoz, banánlevélben  párolt és grillezett halhoz, halnyárshoz,  édes-sült tempéhez

  • piros chili – 2 db
  • aromás gyömbér – ½ ujj
  • tumeric – 1 ujj
  • normál gyömbér – ½ ujj
  • galanga – ½ ujj
  • mogyoróhagyma – 5 db
  • fokhagyma – 3 db
  • kukui dió – 4 db
  • koriander mag – ½ teáskanál
  • fehér bors – ½ teáskanál
  • fekete bors – ½ teáskanál
  • citromfű – 1 darab
  • babérlevél – 1 csomag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grind all ingredients until it becomes smooth (bay leaf only at the end). Saute and add bay leaf.
Az összes összetevőt egy tálba tesszük és összekeverjük, míg sima nem lesz (kivéve a babérlevelet). Hirtelen kisütjük és hozzáadjuk a babérlevelet.

 

 

Tempe Lalah Manis – Sweet fried tempe

  • Basic sauce – 1 tablespoon
  • red chilli – 1 teaspoon
  • fried shallot – 1 teaspoon
  • fried garlic -1 teaspoon
  • celery – 1 teaspoon
  • salt- ¼ teaspoon
  • sweet soy sauce – 2 tablespoon
  • vegetable stock – 1 soup spoon
  • leek – 1 teaspoon
  • tempe – 1 piece

Tempe Lalah Manis – Édes-sült tempe

  • alap szósz – 1 evőkanál
  • chili – 1 teáskanál
  • sült mogyoróhagyma – 1 teáskanál
  • sült fokhagyma –  1 teáskanál
  • zeller – 1 teáskanál
  • só – ¼ teáskanál
  • édes szójaszósz – 2 evőkanál
  • zöldségalap – 1 leveseskanál
  • póréhagyma – 1 teáskanál
  • tempe – 1 adag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tempeh is a traditional soy product originating from Indonesia. Slice the tempe, fry with coconut oil until it gets crispy and then cook with basic sauce. Add vegetable stock, chilli, leek, keep stirring and add soy sauce and all other ingredients. Don’t cook too long not to be burnt.
tempe egy Indonéziából származó, főtt szójababból készülő étel. Szeleteljük fel a tempe-t, pörköljük kókuszolajjal, amíg ropogós nem lesz, majd főzzük az alapszósszal, adjuk hozzá zöldségalapot, a chilipaprikát, a póréhagymát, kavargassuk, adjuk hozzá szójaszószt és minden egyéb összetevőt. Ne főzzük túl sokáig, nehogy odaégjen.

 

 

Tahu kare – Tofu Curry

  • Tofu – 2 pieces
  • carrot – 1 piece
  • long bean – 50 gr
  • basic sauce – 1 tablespoon
  • salt – 1/2 teaspoon
  • pepper – ½ teaspoon
  • cumin – ¼ teaspoon
  • white sugar – 1 tablespoon
  • coconut milk – 3 tablespoon
  • fried shallot – 1 tablespoon
  • celery – 1 teaspoon
  • chicken stock – ¼ litre

Tahu kare – Curry-s tofu

  • Tofu – 2 adag
  • sárgarépa – 1 adag
  • hosszúbab – 50 gr
  • alap szósz – 1 evőkanál
  • só – 1/2 teáskanál
  • bors – ½ teáskanál
  • kömény – ¼ teáskanál
  • fehér cukor – 1 evőkanál
  • kókusztej – 3 evőkanál
  • sült mogyoróhagyma – 1 evőkanál
  • zeller – 1 teáskanál
  • csirkelé – ¼ liter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cut tofu into cubes, fry until it gets golden brown, dry out the tofu from oil. Heat oil in a saucepan, add basic sauce, saute for 2 mins on low heat, add fried tofu, long bean, carrot. Keep stirring then add chicken stock, cumin, coconut milk, bring to boil, simmer for 5 mins. Season with salt and pepper, sprinkle with fried shallot and celery.
Vágjuk a tofut kockákra, süssük aranybarnára, szárítsuk le az olajt. Forraljuk fel az olajat egy edényben, adjunk hozzá szószt, 2 percig főzzük alacsony hőn. Adjuk hozzá a sült tofut, hosszú babot, sárgarépát. Keverjük tovább, majd adjunk hozzá csirkelét, köményt, kókusztejet, forraljuk fel, 5 percig főzzük. Sózzuk és borsozzuk, adjuk hozzá a sült mogyoróhagymát és zellert.

 

 

Sate lilit  – Grilled fish skewer

  • tuna – 200 gr
  • basic sauce – 1 tablespoon
  • fried shallot – 1 teaspoon
  • celery – 1 teaspoon
  • salt – ¼ teaspoon
  • grated coconut – 2 tablespoon
  • palm sugar – 1 teaspoon
  • fried garlic – 1 teaspon
  • bamboo stick – 6 pieces

Sate lilit – grillezett hal nyárson 

  • tonhal – 200 gr
  • Basa gede (alap szósz) – 1 evőkanál
  • sült mogyoróhagyma – 1 teáskanál
  • zeller – 1 teáskanál
  • só – ¼ teáskanál
  • reszelt kókuszdió – 2 evőkanál
  • pálma cukor – 1 teáskanálsült fokhagyma – 1 teáskon
  • bambusz bot – 6 db 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add the minced tuna in a bowl and add the other ingredients, mix well. Put a tablespoon of the mixed meat onto a bamboo stick and grill over Coconut charcoal until it gets golden brown.
Tegyük az apróra vágott tonhalat egy tálba, és adjuk hozzá a többi összetevőt, jól keverjük össze. Tegyünk egy összekevert tonhalmasszát egy bambusz botra, és grillezzük kókusz szénen, amíg aranybarna lesz.

 

 

Lawar Bali – Mix of vegetables with coconut and Balinese spices

  • basic sauce – 1 tablespoon
  • fried chilli – 1 teaspoon
  • grated coconut – 3 tablespoon
  • fried shallot – 1 teaspoon
  • fried garlic – 1 teaspoon
  • celery – 1 teaspoon
  • salt ¼ teaspoon
  • balinese lime – 1 piece
  • long bean – 100 gr
  • bean sprout – 100 gr
  • spinach – 100 gr
  • coconut milk – 1 tablespoon
  • vegetabe stock – 1 soup spoon

Lawar Bali – Vegyes-zöldség kókusszal és balinéz fűszerekkel

  • Basa Gede (alap szósz) – 1 evők.
  • sült chili – 1 teáskanál
  • reszelt kókuszdió – 3 evőkanál
  • sült mogyoróhagyma – 1 teáskanál
  • sült fokhagyma – 1 teáskanál
  • zeller – 1 teáskanál
  • só ¼ teáskanál
  • balinéz lime – 1 darab
  • hosszú bab – 100 gr
  • babcsíra – 100 gr
  • spenót – 100 gr
  • kókusztej – 1 evőkanál
  • zöldségleves alap – 1 leveskanál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coconut sauce: heat coconut oil and basic sauce, wait for a few minutes and add stcok and grated coconut, keep stirring and as last add coconut milk. Blanch long bean for 4 mins, bean sprout for 1 min, spinach for 3 mins. Add blanched vegetables in a bowl. Add fried shalliot, garlic, chilli, celery, sald and add coconut sauce in the bowl. Mix all together and sprinkle Balinese lime.
Kókusz mártáshoz: kókuszolajat és alapmártást felmelegítjük, hagyjuk néhány percet, hozzáadjuk a levesalapot és a reszelt kókuszdiót, kevergetés közben adjuk hozzá a kókusztejet. Forró vízben fözzük a hosszú babot 4 percig, babcsírát 1 percig, spenótot 3 percig. Tegyük a zöldségeket ezután egy tálba. Adjuk hozzá a sült mogyoróhagymát, fokhagymát, chilipaprikát, zellert, sót és a kókuszmártást. Keverjünk össze mindent, és szórjuk meg a balinéz lime-al.

 

 

Pepes Tuna – Steamed – grilled fish in banana leaf

  • basic sauce – 1 tablespoon
  • red chilli – ½ pieces
  • leek ½ pieces
  • fried shallot – 1 teaspoon
  • fried garlic – 1 teaspoon
  • celery – 1 teaspoon
  • salt ¼ teaspoon
  • Balines lime – 1 piece
  • tuna – 200 gr
  • banana leaf –
  • coconut oli
  • tomato – 50 gr
  • lemon grass – 1 piece
  • basil leaf – 1 piece

Banánlevélben  párolt és grillezett hal

  • alap szósz – 1 evőkanál
  • piros chili – ½ db
  • póréhagyma ½ db
  • sült mogyoróhagyma – 1 teáskanál
  • sült fokhagyma – 1 teáskanál
  • zeller – 1 teáskanál
  • só ¼ teáskanál
  • Balinéz Lime  – 1 darab
  • tonhal – 200 gr
  • banán levél
  • kókuszolaj
  • paradicsom – 50 gr
  • citromfű – 1 darab
  • bazsalikom levél – 1 darab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slice the tuna and season with salt and cover with basic sauce. Add sliced tomato, basil leaf, Lemon grass, cilli, leak and mix with Balines lime. Place the tuna mix in the center of the Banana leaf. Fold banana leaf around the tuna mix in the shape of a small parcel, put together with a toothpick. Steam the parcel for 7-10 mins, then grill on Coconut charcoal until the banana leaf gets brown.
Szeleteljük fel a tonhalt és sózzuk, tegyük rá az alapszószt. Adjunk hozzá szeletelt paradicsomot, bazsalikom levelet, citromfüvet, chillit, póréhagymát és keverjük össze a Balinéz lime-al. Helyezzük a tonhalkeveréket a banánlevél közepére. Hajtsuk össze a banán levelet egy kis csomag formájára, tüzzük össze fogpiszkálóval. Gőzöljük a csomagot 7-10 percig, majd grillezzük kókuszszénen, amíg a banánlevél barna lesz.

 

 

SAMBAL MATAH – Lemon grass sauce

  • red chilli – 1 piece
  • shallot – 5 pieces
  • lemon grass – 1 piece
  • lime leaf – 1 piece
  • coconut oil – 2 tablespoon
  • balines lime – 1 piece
  • grill shrimp paste – ¼ teaspoon

SAMBAL MATAH – citromfű-szósz

  • chili – 1 db
  • mogyoróhagyma – 5 db
  • citromfű – 1 darab
  • Lime levél – 1 darab
  • kókuszolaj – 2 evőkanál
  • balinéz lime – 1 db
  • grill garnéla paszta – ¼ teáskanál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slice red chilli, shallot and lemon grass. Mix well all ingredients with salt, coconut oil and sqeeze lime.
Vágjuk össze a chilit, mogyoróhagymát és citromfüvet. Keverjük össze az összetevőket sóval, kókuszolajjal és facsarjuk bele a lime-ot.

 

Dadar gulung – Rolled pancake with coconut and Palm sugar

  • rice flour – 8 tablespoon
  • white sugar – 1 teaspoon
  • egg -1
  • pandan water – ¼ liter
  • salt – ¼ teaspoon
  • grated coconut – 5 tablespoon
  • palm sugar

Dadar gulung – hengerelt palacsinta kókusszal és pálmacukorral

  • rizsliszt – 8 evőkanál
  • fehér cukor – 1 teáskanál
  • tojás -1
  • víz – ¼ liter
  • só – ¼ teáskanál
  • reszelt kókuszdió – 5 evőkanál
  • pálma-cukor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add rice flour, sugar, salt, egg, water in a deep bowl, stir well and whisk to one piece. Heat butter on low fire and add 4 tablespoon of the mix and fry very thin pancake. Cool down the pancake and fill in with coconut filling, fold and roll up.
Keverjük össze a rizslisztet, a cukrot, a sót, a tojást, a vizet egy mély tálban. Forraljuk fel a vajat alacsony tűzön, adjunk hozzá 4 evőkanállal az összekevert anyagból és süssünk vékony palacsintát. Töltsük bele kókuszos tölteléket, hajtogassuk össze és tekerjük fel.

 

 

Vicky

I’m glad you’re here! I hope you liked and interested in this post. If so, I will be very pleased when you click Like and share the entry with friends! This is important to me because it shows that it is worth to write further. Thank you 🙂
Örülök, hogy itt vagytok! Remélem tetszett és érdekelt ez a bejegyzés. Ha igen, nagyon örülnék, ha rákattintanátok a Like-ra és megosztanátok az írást barátaitokkal! Ez fontos számomra, mert azt mutatja, hogy érdemes tovább írnom. Köszönöm 🙂

You can follow me and like my Facebook page here / Követhettek Facebook-on itt: https://www.facebook.com/memoriesofatraveladdictchick/

You can see my instagram Photos here / Itt láthatjátok az instagram fotóimat: https://www.instagram.com/victoria_lengei/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.