Roundtrip on Tenerife / Körutazás Tenerife szigetén

Tenerife is where I live and work this Winter. As an eager discoverer I try to see here too as many beautiful things/sights as possible. It is a pity I don’t have a car, it means I must go on our excursions to discover the island.

Tenerifén élek és dolgozom ezen a télen, lelkes felfedezőként igyekszem itt is megnézni, ami megnézhető. Kár, hogy nincs autóm, ez azt jelenti, hogy kirándulások alatt tudom csak a szigetet és a nevezetességeket meglátogatni.
B970E75E-623C-49AA-BB3F-6CE58E4A7EAA

765A467C-D400-4957-AD14-3A7D9363F410

29EFDD38-CACF-4A63-8CA1-79D8F8DCD9AF

What should you know about Tenerife? Mit kell tudni Teneriféről?

It is the largest of the seven Canary Islands. It belongs to Macaronesia (I heard so far only about Micronesia and such) like the Azores, Cape Verde, Madeira. Yearly about 5 million tourists visit Tenerife! If I say Canary Islands I guess the first pops into one’s mind is Tenerife, it must be the most famous one.
Ez a legnagyobb a 7 Kanári-sziget közül. Makaronesiához tartozik (eddig csak Mikronézia és hasonlókrol hallottam), csakugy mint az Azori-szigetek, a Zöld-foki-szigetek, és Madeira. Évente mintegy 5 millió turista látogat Tenerifére! Ha azt mondom Kanári-szigetek, azt hiszem, az első, ami mndenkinek eszébe jut az Tenerife, mivel ez a leghíresebb.

Without questions the center of Tenerife is the TEIDEKétség sem fér hozzá, hogy Tenerife legfontosabb látnivalója a TEIDE.
4EC0E3E4-5343-478D-93A2-73A0DDB9FCDF

The Teide National Park is on the World heritage sights list for its volcanic landscape, it is a protected area. It is the highest mountain in Spain (3,718 m) (if it is measured from the ocean floor, it is 7,500 m the highest volcano in the world outside of the Hawaiian islands). The landscape is similar to the Timanfaya Nature Park in Lanzarote (It is like a ‘Walk on the Moon’ in Lanzarote) I wrote about volcanoes here: Volcanoes and the Greek Island of Nisyros
The teleferico (cable car) brings you in 8 minutes from 2,356 m to 3,555 m, the last about 200 meters to the crater you can only do if you have a permission (More information here: https://www.reservasparquesnacionales.es)
The most important sights are around the National Park, in the South of the island are just hotels, some beaches and the highway that leads up to the North. I live in the North so I didn’t have to go far to be able to go on a roundtrip around the Teide on one day.

One of the symbols of the island is the Dragon Tree. In Icod de los Vinos you can find the El Drago Milenario (Thousand-Year-Old Dragon), the oldest Dragon Tree in the Canary Islands, which is actually only 400-500 years old.

Teide Nemzeti Park az UNESCO világörökségi listáján szerepel a vulkáni tája miatt, ez egy védett terület. Ez a legmagasabb hegy Spanyolországban (3,718 m) (ha a tengerszint alatti részeket is nézzük a 7,500 méterével a legmagasabb vulkán a Hawaii-szigetek után). A táj hasonló a Timanfaya Nemzeti Parkhoz, Lanzarotén (Olyan, mintha az ember a Holdon sétálna Lanzarote szigetén. A vulkánokról itt írtam: A vulkánok és a görög Nisszirosz sziget
teleferico (felvonó) 8 perc alatt visz fel 2,356 m-röl 3,555 m-re, az ezután következö utolsó mintegy 200 m-re a kráterig csak akkor lehet felmenni, ha engedélyed van (további információ itt: https://www.reservasparquesnacionales.es)
A legfontosabb látnivalók a Nemzeti Park körül helyezkednek el, a sziget déli részén csak szállodák, néhány strand és az észak felé vezető autópálya van. Északon élek, így nem kellett messzire mennem ahhoz, hogy egy napon körutazásra menjek a Teide-hez.

A sziget egyik szimbóluma a Sárkányfa. Icod de los Vinos-ban található az El Drago Milenario (’ezer éves sárkány’), amely a Kanári-szigetek legrégebbi Sárkányfája. Valójában csak 400-500 éves.

The next city we stopped was Garachico, which had been once an important port. The harbour is really tiny, and if you take a walk along the natural swimming pools you will arrive at the core of the city with beautiful colonial buildings and the Church of Santa Ana.
A következő város, ahol megálltunk, Garachico, amely egykor fontos kikötő volt. A kikötő nagyon apró, de ha vegigsétálsz a természetes úszómedencék mellett, megtalálod a város magját a gyönyörű gyarmati épületekkel és a Santa Ana templommal.

The drive was also marvellous: with serpentine streets (I don’t want to drive here by myself!), banana plantations, mountains and the ocean.
Az ut is csodálatos volt, kanyargós utcákkal (nem akarok itt vezetni!), banánültetvényekkel, hegyekkel és az óceánnal.

And many lookout points. Es több kilátoponttal.
0784D1AF-8BC6-4B6F-8461-FF2D08ABB33E

Masca is a mountain village, it is like stepping back in time, cobbled streets, old houses, a small church with a huge tree that gives some shadow in the hot summer heat. Walking down and then up can be difficult for some, I rather took pictures of the village from above.
Masca egy hegyi falu, olyan, mintha visszamentél volna az időben: macskaköves utcák, régi házak, egy kis templom egy hatalmas fával, ami némi árnyékot ad a forró nyári melegben. A gyaloglás lefelé, majd felfelé nehéz lehet egyesek számára, én is inkább csak felülről csináltam képeket.

And then came the main attraction, the Teide, but we went ”only” to ca 2,200 meters to the Roques de Garcia (Garcia Rocks).
És akkor jött a fő látnivaló, a Teide, de “csak” 2200 méterre mentünk fel a Roques de Garcia-hoz (Garcia Sziklák)

It is the most famous lookout point from where you can see the Teide mountain and some grotesque rock formations too. I wrote “only” 2,200 meters, but you must be careful here too because of the altitude sickness. One of the guests got dizzy, he couldn’t continue the journey with us, an ambulance came to take him to the hospital. I also had a light headache there. Even to see the Teide from far was magnificent.
Ez a leghíresebb kilátó, ahonnan ralátás nyilik a Teide-re és néhány groteszk sziklaformát is lehet fotózni. Azt irtam “csak “ 2,200 méter , de itt is óvatosnak kell lenned a magassági betegség miatt. Az egyik vendég elkezdett szédülni, nem tudta folytatni az utazást velünk, egy mentőautó jött érte. Nekem is fejfájásom is volt. Még ilyen messziről is látni a Teide-t csodálatos élmény.

It is a pity we skipped La Orotava (it was originally in the program) with its Casas de los balcones (Houses with balconies), I saw in pictures these colonial houses with richly decorated balconies.

Ah no, don’t think there are just so many sights to see here on this island, noooo,  there are much more. I have already written about La Gomera here: La Gomera – an enchanted forest, mountains & a crazy glass floored walkway on the cliffs
I will go on an excursion in some days to the Mercedes forest (enchanted forest), La Laguna (colourful houses) and Playa de las Teresitas (palm beach)…:)
Kár, hogy kihagytuk La Orotava-t a Casas de los balcones-t (Házak erkéllyel), láttam képeken ezeket a gyarmati házakat a gazdagon díszített erkélyekkel.
Na azért nem csak ennyi a látnivalo, de nem ám. Itt már irtam La Gomera-rol (La Gomera – egy elvarázsolt erdő, hegyek és egy üvegpadlós kilátó fent a sziklákon) és néhány nap múlva kirándulni megyek a Mercedes-erdőbe (elvarázsolt erdő), a La Laguna-hoz (színes házak) és a Playa de las Teresitas-hoz (tengerpart pálmafákkal)…:)

Vicky

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.