Bucket List for LANZAROTE / Bakancslista LANZAROTE szigetére

The bucket list is a list of the things we would like to do/see/feel/experience before we die. It as a „Top 10 +” or a „Must see/do…” list. Lanzarote is not as popular and famous as Tenerife or Gran Canaria among the Canary Islands but I think it can change if people get to know that there are a lot of interesting things to see/do on this island. That is why I wrote this list and present some photos.

  • I spend the second winter half on this island but I am not such a tourist who spends here 1-2 weeks rather I am a tourist who lives here for 4 -5 months. So I have the time to discover and evaluate what is worth the visit.
  • I am not a local who is used to everything here, I see with fresh eyes.
  • And since I give information to my tourists about the sights I had to read a lot/I asked a lot/I searched a lot of information about Lanzarote.

A bakancslista egy lista azokról a dolgokról, amelyeket szeretnénk csinálni / látni / érezni / tapasztalni, mielőtt meghalunk.

Ez a “Top 10 +” vagy a “Meg kell nézni /csinálni…” lista. Lanzarote nem olyan népszerű és híres, mint Tenerife vagy Gran Canaria a Kanári-szigetek között, de azt hiszem ez megváltozhat, ha az emberek megtudják, hogy mennyi érdekes dolgokat lehet látni / csinálni ezen a szigeten. Ezért írtam ezt a listát és töltöttem fel a fényképeim.

  • A tél második felét ezen a szigeten töltöm, nem vagyok turista, aki csak 1-2 hétig van itt, inkább olyan turista, aki 4-5 hónapig él itt. Szóval van időm, hogy felfedezzem és értékeljem, mit érdemes meglátogatni.
  • Nem vagyok helyi, aki mindenhez hozzá szokott, friss szemmel látom a dolgokat.
  • És mivel én adok információt turistáimnak a látnivalókról, sokat kellett olvasnom / kérdeznem, rengeteg információt gyüjtöttem Lanzarote-ról.

So here is my BUCKET LIST for Lanzarote / Tehát itt van a BAKANCSLISTA Lanzarote-ra:

The most important sight is the Timanfaya Natural Park, it is really a must see: Hundreds of volcanic craters, El Diabolo Restaurant, Fire Mountains => You can read about it in a previous post:
A legfontosabb látnivaló a Timanfaya Nemzeti Park, valóban meg kell nézni: Több száz vulkánikus kráter, El Diabolo étterem =>lsd korábbi bejegyzés: It is like a ‘Walk on the Moon’ in Lanzarote / Olyan, mintha az ember a Holdon sétálna Lanzarote szigetén

My favourite sight is the Jardin de Cactus (Cactus Garden). It is also designed by Cesar Manrique (who else? :)). I spent there an hour taking pictures of the flowers, magnificent, more than 1,100 different species of cacti from countries like Mexico, Kenya, Tanzania, Morocco or Peru. =>
Kedvenc látnivalóm a Jardin de Cactus (Kaktusz kert). Cesar Manrique (ki más ?) hozta létre, egy órát töltöttem itt múltkor, csodálatos, több mint 1100 fajta kaktusz, például Mexikóból, Kenyából, Tanzániából, Marokkóból vagy Peruból. Lsd: Visiting the Jardin de Cactus – Cactus Garden – in Lanzarote / Látogatás a Kaktusz kertben Lanzarote-n

The Papagayo Beach is really great, it is in the southern part of the island. You can walk there from Playa Blanca (huhh 8 kilometers) or you can go there by car. It is a protected area, there is an entrance fee 3 EUR (2017). The parking is near the beach, there is a restaurant and many other beaches in walking distance.
Papagayo Beach valóban népszerű, a sziget déli részén található. A Playa Blanca-tól 8 km-re gyalogolhatunk, vagy mehetünk autóval. Ez egy védett terület, a belépő díj 3 EUR (2017). A parkoló közelében van a strand, van egy étterem és sok más strand sétatávolságra =>lsd 10 photos to convince you to go to the Papagayo Beach / 10 fotó, hogy kedvetek legyen megnézni a Papagayo Strandot Lanzarote szigetén

The Mirador del Rio is lookout point in the North, from above you have a beautiful view over the Island of La Graciosa.
Mirador del Rio egy kilátó a sziget északi részén, felülről gyönyörű a kilátás La Graciosa szigetére. => lsd.=>White Sandy Beaches on La Graciosa Island / Fehér homokos tengerpartok La Graciosa szigetén

 

La Graciosa is another island north of Lanzarote, easily reachable by ferry from Orzola, it takes 30-40 minutes to go there. The island is full of white sandy beaches. You can walk there from the harbour, or you can rent a bike or you can go on a Catamaran tour like I did.
La Graciosa egy sziget, Lanzarote-tól északra, könnyen elérhető Orzolaból 30-40 perc komppal. A sziget tele van fehér homokos strandokkal. A kikötőből gyalog, bicajon, katamaránnal lehet közlekedni => lsd=> White Sandy Beaches on La Graciosa Island / Fehér homokos tengerpartok La Graciosa szigetén

Some additional Information to La Graciosa I didn’t write in the previous post: There is a beautiful beach, the Playa de las Conchas, where you can go for example by bike, like a dream.

 

In El Golfo is the Lago Verde , the Green Lake/Lagoon. You can photograph the lake from above from a lookout point or you can go closer by coming from the other side to see the interesting stone formations on the beach.
El Golfo-nál a Lago Verde, a Zöld tó / lagúna. A tavat felülről egy kilátópontról, vagy közelebb lentről a másik oldalról megközelítve is meg lehet nézni. Érdekes kőalakzatok vannak a tengerparton. => lsd.=> Lanzarote’s Lago Verde (Green Lake) to discover from both sides / A Lago Verde (Zöld Lagúna) felfedezése Lanzarote szigetén

La Geria is not far from the Timanfaya Natural park, it is a wine-growing area. The vine stocks are planted 2 meters deep and protected from the wind by half-moon lava stone walls. The El Grifo is a famous wine produced here.
La Geria nincs messze a Timanfaya parktól, ez egy borvidék. A szőlőt 2 méter mélyre ültetik és félhold alakú lávaköves falakkal védik a széltől.

I am not a fan of caves, but I must say it is really colorfully illuminated and I heard interesting stories during the tour. You can visit the Cueva de los Verdes only with a guide, every 30 minutes there are tours down. What is the joke inside I will not tell you, go there and see. Cesar Manrique’s presence here too…
Nem vagyok rajongója a barlangoknak, de azt kell mondanom, hogy ez valóban szép, színesen megvilágított és érdekes történeteket hallottam a túra során. A Cueva de los Verdes csak helyi idegenvezetővel látogatható, minden 30 perben indulnak túrák. Cesar Manrique keze nyoma is itt.

Cesar Manrique was the most famous artist, he left everywhere his mark. He created the Fire Devil at the Timanfaya Park, the crab at Jameos del Agua, the fish at Mirador del Rio, the Jardin de Cactus …etc. There are 2 museums, in Tahiche is the house where he lived (Cesar Manrique Foundation), in Haria is the house where he worked.
Cesar Manrique volt a leghíresebb művész a szigeten, mindenütt ott hagyta névjegyét. Ö találta ki a Timanfaya Park jelkepét (El Diabolo = Tűzördög), a Jameos del Agua jelképét (rák), a Mirador del Rio jelkepét (hal), a Jardin de Cactus-t… stb. Van 2 múzeuma, Tahiche-ban a ház, ahol élt (Cesar Manrique Alapítvány), Hariaban a ház, ahol dolgozott.

Lagomar is the House of Omar Sharif (who doesn’t know him check google under Dr. Zhivago). It was also partly designed by Cesar Manrique, exquisite for sure. Pity that Mr Sharif owned the house only for 1 day(!), then he lost it on cards…
Lagomar Omar Sharif háza (aki nem ismeri őt, a google-n irja be dr. Zhivago). Ezt is részben Cesar Manrique tervezte. Kár, hogy Mr Sharif elveszítette kártyán, miután megvásárolta.. 1 napig volt a tulajdonosa.

The Capital, Arrecife doesn’t have this ’wow’ effect like the Timanfaya Park but for a half day ok, if you want to see a nice harbour, where you can find good restaurants go there. The Grand Hotel is the highest building on the island, from above you have a nice view.
Arrecife nem a legfontosabb látnivalo, de egy fél napot el lehet ott tölteni, van egy szép kikötő, ahol jó éttermek találhatók. A Grand Hotel a legmagasabb épület a szigeten, felülről szép a kilátás.

The promenade in Puerto del Carmen is full of restaurants, bars, shops everything a tourist needs/ doesn’t need you can find here. But not only that. The beach section is really nice and the sunset is magnificent from here…
Puerto del Carmen sétányán számtalan étterem, bár, bolt található, amire a turistáknak szükségük van / nincs szükségük. A strand rész nagyon szép és a naplemente csodálatos innen…

 

The sunset in Playa Blanca I would put on this list too… Playa Blanca naplementéjét is felteszem a listára..IMG_1196

The Jameos del Agua is a cave where you can find the albino crabs (nowhere else in the World you can find them), a concert hall, a small museum and an artificial lake. One of the masterpieces of Cesar Manrique.
Jameos del Agua egy barlang, ahol albínó rákok találhatók, egy koncertterem, egy múzeum és egy mesterséges tó => lsd. Jameos del Agua in Lanzarote – by Day & Night / Jameos del Agua Lanzarote-n – nappal és éjszaka

Teguise is famous for its market every Sunday. It is a weekly market, full of clothes, bags, decorations, jewels. If you want to see the real Teguise go there when there is no market. Then it is a sleepy little village with white houses, narrow streets and small churches.
Teguise-ben minden vasárnap piac van. Ez egy heti piac, tele ruhával, táskával, díszekkel, ékszerekkel. Ha meg akarják nézni az igazi Teguise-t, akkor menjenek amikor nincs piac. Akkor ez egy álmos kis falu, fehér házakkal, keskeny utcákkal és kis templomokkal.

The Camel ride station is outside the Timanfaya park, it is fun to ride on these camels.
tevegelés a Timanfaya parkon kívül van, szórakoztató.

Playa de Famara is the surfers’ paradise, the water is shallow, it is always windy. There are a lot of surf schools here. In the village mostly surfers rent apartments and they spend the whole day on the beach. There are really good fish restaurants here. I liked the beach itself too just to relax a bit, without surfing.
Playa de Famara tengerpart a szörfösök paradicsoma, a víz sekély, mindig szeles. Sok szörfiskola van itt. A faluban többnyire a szörfösök bérelnek apartmanokat és az egész napot a parton töltik. Vannak nagyon jó hal éttermek.

The Caldera Cuervo is a crater you can visit inside. One of my favourite craters, I did a tour there, from the parking it takes 20 minutes to reach the entrance. The road there and inside too is like being on the Moon, you can find here a Lunar landscape. Outside the park, near La Geria.
Caldera Cuervo egy kráter, amelyet belülről lehet meglátogatni. Az egyik kedvenc kráterem, tettem egy túrát, a parkolóból 20 percbe telt, hogy elérjük a bejáratot. Az út oda és a kráteren belül is olyan, mintha a Holdon lenne az ember =>lsd. It is like a “Walk on the Moon’ in Lanzarote / Olyan, mintha az ember a Holdon sétálna Lanzarote szigetén

Caldera Blanca is a bit more tiring, it took for me 2,5 hours to go up and back down. I have never walked on around a crater before.
Caldera Blanca egy kicsit fárasztóbb, 2,5 órát vett igénybe, hogy felmenjek és vissza érjek. Még sosem jártam egy kráter tetején korábban =>lsd.=>Walking on the top of the White Crater (Caldera Blanca) in Lanzarote / Séta a Fehér Kráter (Caldera Blanca) tetején Lanzarote-n

There is a nice lookout point at the Ermita de las Nieves
Van egy kilátó az Ermita de las Nieves, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Famara strandra

Caletón Blanco is on the northeast coast of the island near Órzola, here you can find some tiny beaches of white sand and black rocks. Photogenic area…
Caletón Blanco Strand Órzola közelében fekszik, itt apró fehér homokos strandok fekete sziklákkal találhatók. Fotogén terület …

So that is it so far…. I still have 2 weeks left, I will see if I add something more to the list…. 🙂
Tehát ez eddig… Még van 2 hetem, meglátom, hogy még valamit hozzáadok-e a listához …. 🙂

Vicky

I’m glad you’re here! I hope you liked and interested in this post. If so, I will be very pleased when you click Like and share the entry with friends! This is important to me because it shows that it is worth to write further. Thank you 🙂
Örülök, hogy itt vagytok! Remélem tetszett és érdekelt ez a bejegyzés. Ha igen, nagyon örülnék, ha rákattintanátok a Like-ra és megosztanátok az írást barátaitokkal! Ez fontos számomra, mert azt mutatja, hogy érdemes tovább írnom. Köszönöm 🙂

You can follow me and like my Facebook page here / Követhettek Facebook-on itt: https://www.facebook.com/memoriesofatraveladdictchick/

You can see my instagram Photos here / Itt láthatjátok az instagram fotóimat: https://www.instagram.com/victoria_lengei/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.